Borbás Marcsi szakácskönyve - Kovászos kenyér (2019.09.01.)

409 E megtekintés194

  Marcsi hétről hétre a legjobb receptekkel, konyhai praktikákkal és a minőségi alapanyagok ismertetésével segíti a nézőket, hogy mindannyian a gasztronómia mestereivé válhassanak. Leleplezzük a legnagyobb konyhai titkokat, leromboljuk a tabukat, megtanítjuk a leghatékonyabb praktikákat, miközben ezernyi ízzel ismertetjük meg a nézőt. Megmutatjuk, hogy az egyszerű háziasszony és a Michelin-csillagos séf milyen jól megférnek együtt a konyhában, és milyen remekül inspirálják egymást. Az is ki fog derülni, mennyire fontosak a hagyományok a főzés esetében is, ám néha érdemes áthágni a szabályokat, csavarni egyet a jól megszokott recepteken.
  Teljes adások a Médiaklikken:
  www.mediaklikk.hu/musor/borbas-marcsi-szakacskonyve
  Gasztroangyal:
  hufast.info/top/PLMS-agfcLTVJ7EHOAj46r1eaP02UhTfpN.html

  Közzététel: Évvel

  Megjegyzés

  1. Viki Tóth

   Azt szeretném kérdezni hogy mibe tegyem a kenyerem öntöttvaslábasban sütöm azt írta valaki amibe sütöm de a jó ropogós kenyerem megpuhul

  2. zoltan szalontai

   Sziasztok! Én akárhányszor próbáltam sütőpapíron sütni, mindig beleragadt a kenyér. Használtam több félét is, ugyanaz az eredmény: sütés után le kellett kaparni a kenyér aljáról a papírt. Ha sikerült. Neked hogy nem sült bele? Köszi!

  3. Laszlo Kania

   A desszertkenyér elkészítése fent van a youtube-on?

  4. Elizabeth nilsson

   osszesen mannyi idobe tart? Ket het vagy tobb a kovasz elkiszitesevel eggyutt?

  5. sylladany

   Vajon régen a háziasszonyoknak erre volt idejük?😂

   1. Nagy István

    Mivel máshogy nem sütöttek kenyeret, nem volt élesztő. Igen. Sajnos sokat romlott a hagyomány az ismerethiány és az élesztő miatt. Édesanyám sem érti már, hogy miért kellett dagasztani a kenyeret, meg miért kellett kivenni a kenyértésztából. Ma már, hogy felelevenítették érthető a folyamat, és le is egyszerűsítették. Nem kell ez a "jól dagaszd meg hogy izzadjál". Csak hajtogatják a kenyeret. Este bekeverik, autolízis, majd másnap csinálják ezt, néhány óránként meg kell hajtogatni.

  6. tunde nagy

   Ezek nem az ő receptjei, sajnos csak csillog velük.

  7. illesne kovesi

   KÖSZÖNÖM./Fantasztikus./

  8. Judit Jakab

   de miből mennyi kell a kenyérhez

  9. László Lövei

   hogy a francban lehet ugy megdagasztani,hát ugy ragad,mint a szilikon ragasztó és le sem lehet a kézröl szedni!(3,5 dl viz akkor sok?)

  10. Éva Tálos

   Hálás köszönetem a Hölgyeknek! :-) Elkészült eddigi életem első kovászos kenyere :-)

  11. Hazardteam

   Jó fej ez a Marcsi, állatira birom. Sajnos csak nézem, mert konyhai analfabéta busman vagyok. De még igy is élvezem :) *11:27* _"És mint egy kis pólyás babát, mindig egy picit húzzuk"_ De aranyos :)

  12. Beáta Kelemen

   Csodaszèp kenyeret sütöttem ezzel a receptel.Köszönöm😍

  13. Attila Hajos

   Krumplis rétes

  14. Ingrid Bogya

   Hogy hivjak azt az eszkozt amivel Marcsi felkaparja a kenyeret a deszkarol? Az a kis fém lapát vagy minek nevezzem...

   1. Kinga Diczig

    Hahó, itt nálunk (Németországban) tésztakaparónak hivják - nyersfordiitás 😀

  15. Éva Fehér

   Libor Mária is zseniális! Köszönjük!

  16. Mihály Mike

   Marcsi csak videókat csinál, válaszolni nem szeret! Számomra ez nem szimpi!

  17. Mihály Mike

   Ez a csapkodás! Szenzációs! Kipróbáltam és élveztem a kenyérgyúrást! Hihííí, kicsit nehezen indult, de bemelegedtem! Ez egy élmény volt! Köszönöm!

  18. jolanzsuzsanna karpati

   Egyszerûen fantasztikusak vagytok, mûvészet, amit csinàltok! Gratulàlok, imàdom a mûsoraitokat!!

  19. BlakeEloise

   Melírozó sapi 😂

  20. Veronika Orbán

   Köszönöm a receptet. Nekem olyan kérdésem lenne, hogy milyen hidrataltságú a kovász illetve éhes kovászt rakunk bele? Köszönöm

  21. tsc65

   Egy leirt recept de jo lenne!

   1. Beatrix Braczkó

    Nehezen vettem eszre en is!

   2. Ava Burnett

    de hiszen a video vegen ott van ... csak figyelni kell es nem rogton kritizalni ...

  22. Varga Miklós

   Most, hogy karantén van a hobbimnak a főzésnek éhetek, elkezdtem kovászt készíteni, de még csak 4 napos és csak sima fehér lisztem van. Úgy néz ki, hogy jó. Kérdésem lehet csak sima fehér lisztből készíteni?Legszívesebben lefotóznám elküldeném véleményezésre... :D Nincs kenyérlisztem, meg barna, meg ilyenek. Tervezem majd venni, de most nem mozdulhatok ki...

   1. Varga Miklós

    Köszönöm.

   2. Judit Czink

    Szabi a Pék facebook oldalán közös kovászolás volt múlt héten.Minden lépésről van videó, érdemes a Hozzászólásokat is elolvasni! Sima liszttel is lehet kovászt készíteni, ha jó minőségű a liszt.

  23. Marianna Szabó

   itt mennyi lisztből készül a kenyér?

   1. Nagyla

    15:01-nél ott a recept.

  24. Bence Őri

   ÉS AKKOR

  25. Gergely Nagy

   Profi a csaj. Én másfél éve sütök kovászos kenyeret, kellett kb 2 hónap és 10 próbálkozás, mire rájöttem, hogyan kell, de megérte. Azóta a bolti kenyereket nem tudom megenni, annyira semmilyenek. Nagyon jó hobbi, sok örömet okoz, és szinte ingyen van.

   1. Mohammed Gunner

    @Sean Evan i will try it out right now. Seems to be working.

   2. Sean Evan

    Not sure if anyone cares but yesterday I hacked my gfs Instagram account by using Instapwn. Cant link here so search for it on google if you care

  26. Eva Bitli

   Melyik kovászból készül a kenyér, amit kivettünk és megetettünk, vagy amiből kivettük? Illetve amit megetettünk azt újból 8 napig érleljük(etetjük) és újból berakjuk a hűtőbe majd? Válaszát köszönöm!

   1. Nagy István

    Csak bemutatta, hogyan készül a kovász. Elég hülyén nézne ki az adás, hogy a kovász készítés kimarad. Az első kisebb üveg ahogy mondta, előző nap elkészítette, fele liszt, fele víz. A lisztben van rozsliszt is. Naponta kiszedi a felét, és tesz hozzá lisztet és vizet. Megeteti a kovászt. Ezt a 3. naptól nem naponta csinálja, hanem ha feljött, elérte a legmagasabb szintet, buborékos lett, akkor. Felét kiveszi, tesz hozzá lisztet és vizet. (Ami marad azt eldobják vagy nokedlihoz elhasználják.) 19-24 °C fok körüli helyen tartja. 8-9 nap alatt kész. Utána lehet hűtőben tartani. De akkor is etetni kell, nem lehet hetekig magára hagyni. A sütéshez kivesz belőle, megeteti, hagyja hogy feljöjjön. A maradékot gondolom szintén megeteti, és visszateszi a hűtőbe. - Az a pont, amikor azt csinálták régen, hogy a kenyértésztából (még só nélkül) vettek ki. - A kenyérhez már kész, valószínűleg több éves kovászt használt.

  27. Gáborné Magyar

   A kovászból minden etetésnél ki kell venni 30 g-ot mielőtt etetni kezdem és ha jól értelmezem 30 g-ot kiveszek és 30g lisztel és 30 g vízzel etetem? Köszönöm ha valaki segít még sosem készítettem kovászt most szeretnék neki állni.

  28. skojig oquist

   Gyonyoru ez a konyha. Orulok hogy nem latom a angol feliratos tartokat

   1. skojig oquist

    @Mark Pozsar nem csak kanadaban elek es mar elegem a globalus szemetbol :)

  29. Hazardteam

   Úgy tűnik *itt* kezdődik a kenyér😉

  30. Mihályné Lukács

   Kedves Marcsik. Miért lesz kicsit barna a fehér BL80-as lisztből sütött kenyér?

   1. TTK Woodcraft

    Mihályné Lukács mert tovabb sult a kenyer vagy magasabb homersekleten es az volt a cel hogy kicsit megegjen.

  31. Valéria Sárdi

   Élmény volt a látvány, ahogy készült a kovászos kenyér. Közben próbáltam ezeket a "csapkodós" mozdulatokat - coil hajtást - utánozni, de még ott is volt tészta, ahol nem kellene. Még bőven lesz mit tanulnom. :)

  32. Tamasne Karl

   Kedves Mária ,Nem abból vette ki, csak bemutatta hogyan kell kovászt készíteni !

  33. Maria Bogdan

   30g az anyakovászból, 30g liszt és 30g langyos víz, ez az aktív kovász, ebből hogy lehetett kivenni 150g -ot a kenyér sütéshez?

   1. Tünde Decleva

    @Zoltan Jaromi Köszönöm a gyors választ! Mindenképpen kipróbálom.

   2. Zoltan Jaromi

    @Tünde Decleva még annyi ,hogy a kb 8 nap eltelté után nálam a hűtőben lakik a kovász mert melegben hamar megbuggyan

   3. Zoltan Jaromi

    @Tünde Decleva Kedves Tünde ha még Nem sütöttél kovásszal, amint ráérzel a mikéntjére és megérzed a kovászolt kenyér izét soha többé nem akarsz élesztővel sütni. A kovászolás lényege az élesztő gombák elszaporitása a víz és liszt keverékében.Ehez idő kell.2 nap alatt nem nagyon indul be a keverék ezért kell a több napi etetés amikor kezded.Utánna amikor megérett akkor szinte naponta lehet kivenni belőle és sütni.Persze akkor már nem 30 g mennyiséget kell bele tenni hanem annyit amennyit kiveszel.Én már nem méregetem hanem annyit lisztet és vizet teszek vissza amennyit kiveszek.A lényeg a liszt és a víz egyenlő mennyisége.

   4. Tünde Decleva

    @Zoltan Jaromi Kedves Zoltán a megmaradt kovászt kell tovàbb etetni és mindig abból kivenni a sütéshez? Tehát a maradék kovászt szaporítom? Sosem készítettem még. 2.Olyat is lehet,vagy olyan van hogy csinálok egy 30g liszt 30 g víz keveréket szerdán és pénteken sütök vele? Lehet butaság,de eddig még csak élesztővel sütöttem.

   5. Zoltan Jaromi

    Abból nem lehet. Ezek a mennyiségek a kovász keszitesehez kell. Ha minden nap eteted akkor 8 nap múlva 480 gramm kovászod... Ebből lehet kivenni a 150 grammot

  34. vígh Mária

   Szakajtóban kelesztés 2-3óra.A hűtőben kelesztés 12-14 óra egy másik lehetőség?Akkor reggel mindjárt lehet sütni vagy meg kell várni míg szobahős lesz?Köszönöm.

   1. Peter Hernadi

    Nem kell várni, mehet egyből a hűtőből a sütőbe

   2. vígh Mária

    @Zoltan Jaromi Köszönöm szépen.

   3. Zoltan Jaromi

    Várni kell szobahőmérsékleten is pár órát

  35. Banjoka92

   Kinek van erre ideje?

   1. Mitic Zorko

    Annak a sok embernek, akik naphosszat az interneten lógnak egész biztosan.

   2. Noémi Vadnai

    Vannak kovászos pékségek

   3. Banjoka92

    Szerintem ez már nem a lustaságról szól.

   4. Zoltán Urbán

    Bárkinek, aki nem lusta és egészséges kenyeret akar fogyasztani..!

  36. József Dajka

   A készítés az tökéletes, viszont az alapanyagok , na azok már nem annyira.A fehér liszt az nem egészséges, akárcsak a többi feldolgozott ipari élelmiszer, de a folyamat nagyjából jó.Én is ezt csinálom , de minden teljes kiőrlésű de leginkább tönköly na meg persze tele lenmaggal, lenmagőrleménnyel és kölessel.

   1. Zoltán Urbán

    Miért is nem egészséges a fehér liszt.? A glutén szerkezete átalakul, amikor kovászt készítel. Elő emésztés keletkezik.. Nincs kedvem teljesen leírni, de a Google jó barátod..😁🤘

  37. Maria Tischler

   Wow exellent, Koszonjuk.

  38. Anett Gyenis

   Köszönöm....kérdésem: köles v hajdina lisztből is lehet anyakovászt készíteni, hogy gm legyen?

   1. Magdolna med.hegyi

    Sem a hajdinában, sem a kölesben nincs sikér, így kovász sem készíthető belőlük.

  39. Ada Vada

   azt mondják, h ezt glutén érzékenyek is fogyaszthatják..létezik, h a kovász "megeszi" az eéjárás során a glutént belőle?

   1. Rebeka Kuszinger

    Ez hülyeség... szerencsére nem vagyok cöliákiás, de biztos nem tenném tönkre mégjobban az autoimmun beteg szervezetem.

   2. Kitti Kollos

    Jesszus! Dehogy is! Ki ne próbáljátok!

   3. Anett Gyenis

    ez engem is érdekel, mi majd teszteljük magunkon, de szívesen veszek pár véleményt :)

  40. Agi Hussar

   Dupla orom latni kettotoket egyutt, Libor Marcsika kenyersutes kiralynoje!

  41. Szilard Olvedi

   És mitől kel meg a tészta ha nincs benne élesztő?

   1. Zoltán Katona

    A kovàszban levő vadèlesztő ès tejsab baktèriumoktòl.

  42. Gáspárné Stiegler Éva

   Ismertem már a receptet, sütöttem is már, nagyon finom. Így is érdekes volt a videó, szuper lenne ha a kovászos kenyér teljes kiőrlésű változataiból is lenne egy receptes videó. Engem leginkább a teljes kiőrlésű rozsos kenyér érdekelne.

  43. Tünde Kőszegi

   A kovászkészítést nem értem. Amikor elkészül a kovász,akkor kivesszük a felét, azzal dagasztunk,vagy etessük még mielőtt dagasztunk vele,a maradék kovászt meg amikor megetessük akkor visszatesszük azonnal a hűtőbe vagy kint hagyjuk még?

   1. Edit Tóth

    @Barbara Fóris Amikor még nem érett,akkor beledolgozhatod pizzatésztába,palacsintába,vagy nokedlibe.Ha kelt tésztát akarsz készíteni,akkor ehhez még kell élesztőt adni,mert még nem érett a kovász.Amikor már érett,akkor meg használd fel kenyérhez,zsömléhez,süss vele buktát...Ha végképp nem tudsz az érett kovásszal mit kezdeni,esetleg ajándékozd el.

   2. Barbara Fóris

    Én azt nem értem, hogy amikor etetem, akkor mindig kidobom a felét??? Ez pazarlás nem?

   3. Tünde Kőszegi

    @Norbert Frindik Nagyon szépen köszi

   4. Norbert Frindik

    Ha elkészült a kovász 3. ☀️ akkor felét kidobod. És minden nap adsz hozzá 3 dkg lisztet és langyos vizet. 8-10 nap ugyanez mindennap... és érett... Ekkor kiveszel belőle a sütés elötti nap mondjuk 3 kanállal, megeteted 3dkg víz ugyanannyi langyos víz. Ha felhabzik" 9dkg liszt víz, ha ez is levegős " felfutott" lehet sütni vele. De ne feledd az anyakovászt.....

  44. Ágnes Diószegi

   Elkészítettem, és azóta is csak így készítem! Imádom, imádja a családom! Imádom a Marcsikat is, mert élvezet nézni, ahogyan alkotnak! Igazán kedvet kap az ember! Annyit változtattam, hogy 120-as és 220-as Királylisztből állítottam össze; délelőtt autolízis, dél környékén kovász és só hozzáad, majd miután kész a három hajtogatás, előformázás, formázás, megy a - szakajtó híján - vékonyan kiolajozott, rizsliszttel meghintett üvegedénybe, ahol reggelig pihenget, keleget. Stb, stb. Hála ezért; köszönöm.

  45. Magdolna med.hegyi

   Marcsi Borbás, nagyon jó a videó, és Limara kovászos kenyér receptje is. Marcsi szerencsés vagy, hogy a sok fínom minden,amit készítesz, nem látszik rajtad, vékony maradtál...irigyellek.

  46. Magyar Polgári Szövetség

   csak én nem vettem észre, hogy az "etetni" fogalmát megmagyarázták volna?

   1. Nagy István

    @Magdolna med.hegyi De elmondták, minden lényeges dolgot, amit tudni kell. Hát pont hogy nem csak hogy elmondta, megmutatta. Kiveszem a felét és tesznek hozzá lisztet és vizet.

   2. Ildiko Barna

    Nem figyeltel, megmagyaraztak.

   3. Noémi Vadnai

    You tubon nagyon sok kovászkeszítő videó van , meg kell őket nézni és akkor kiderül mi az etetés 😉

   4. Renáta Vajvoda

    @Magdolna med.hegyi kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat?fbclid=IwAR04MviKqUMWP1yEIjFJV86nRZaCNdhd8NlFwCCKY0oOMK41pC8xxXNO68M

   5. Magdolna med.hegyi

    Elhangzott a kovász etetése...az a kovászmag szaporítását jelenti....itt nem ez volt a téma, hanem a kenyérsütés... keress rá a neten a kovászkészítés szóra, mindegyik végigmutatja, leírja a folyamatot.

  47. Erika Kenyeres

   Szívesen kitanulnám ,a kovászos kenyér fortélyait.Nagyon profi,a hőlgy.Nem szervez tanfolyamot?

   1. klára velez

    a facebookon LIMARA néven található

  48. Éva Magdolna

   Nem könnyű, bár igen időigényesnek tűnik, de a végeredmény magáért beszél! Egyet nem tudok, ill. nem volt számomra érthető, mit jelent a kovász elkészítésénél az etetés? Vízzel kell meglocsolni? De mennyivel? Nagyon köszönöm a feltöltést!

   1. Anita Fazakas

    @Ada Vada A tésztát? Öregtészta néven keress rá szerintem a neten.

   2. Ada Vada

    @Anita Fazakas még az előző kenyeret is felhasználta nagymamám, csak nem tudom hogyan..

   3. Magdolna med.hegyi

    ​@Tímea Lanczová Többszöri, legtöbbször csak kétszeri etetés akkor kell, ha erős kovászra van szükséged...ezt a recept írja, hogy mikor... és nagyon liszt függő is. Az etetés sem mindig az 1-1-1 arány... van amikor 1-2-2 , 1-4-4 arányban, de kár ezt itt tárgyalni, mert bezavar, ha valaki nincs benne tökéletesen a kovászolásban...Pl. van aki nem szereti a savanykás kovász ízt, akkor változtatnak az arányokon...Ha fehér liszttel készíted a kovászt, akkor azon nem érződik. Mi nem szeretjük a teljes kiőrlésű liszteket, sajnos, egészség ide vagy oda, így aztán én fehér lisztből sütök általában. fehér kenyérliszt, és fehér tönköly. Magokkal lehet módosítgatni az ízvilágot. Holnap pl. céklalét adok hozzá, attól gyönyörű színe lesz, vagy hagymát teszek bele, vagy sütőtök olajat, attól zöldes színű lesz és csuda jó ize. Egyébként ne is törődj a számolásokkal, ez mindig egyéni, ki mit tapasztal. Ha sütöttél már kenyeret, és az neked bevált, akkor csináld magad szerint :) Az biztos, hogy annyi mindenhol lehet erről olvasni, hogy csak kapkodja az ember a fejét. :)) A neved után gondolom szlovák vagy? vagy a férjed :) Van egy oldal az egy felvidéki hölgy blogja, na ott lehet tanulni, keress rá! A kovászolástól a sütésig, és rengeteg kenyérrecept. Kíváncsi vagyok a véleményedre. vadkovaszsuli.blogspot.com/Bevált receptek, ha aszerint sütsz nem fogsz elrontani semmit. Üdvözlet

   4. TTK Woodcraft

    Tímea Lanczová csak akkor ha hutoben tartod! Azert mert lelassul a hutoben, es csak akkor tudsz vele sutni ha aktiv. Ezt pedig ugy ered el a kovasszal ami aludt a hutoben, hogy 3x megeteted egyenlo aranyu vizzel es liszttel.addigra jol fog bugyborekolni es akkor mar megkeleszti a kenyeret! Remelem igy erheto volt.

   5. Tímea Lanczová

    @TTK Woodcraft Sziasztok, nekem ez olyan magas.. kezdo vagyok, mar sutottem par kenyeret, de ezt nem ertem ezt a tobbszori etetest. en hogy ha veszek ki a kenyer suteshez kovaszt... pl. 30g kovaszt, azt megetetem 30g lisztel es 30g vizzel, kb este 10. 00tol all reggel 8.00ig, aztan elkeverem a vizzel, lisztel.. vegul a so.. tehat, akkor ezt kovaszt sutes elott meg tobbszor megkellene etetnem? koszonom

  49. Tamas Hun

   Nagyon tetszik a konyha,...elfogom lopni !

  50. Ildiko Barabas

   Milyen igázi kenyer az illatat ereztem el kebzeltem milyen finom kenyereket sutot az edesányám igazi nágypecskai kenyer de most nincsen az a jo lisztami akor sok egeseget kivanok Ildiko spáñolbol

  51. Elisabeth

   Köszönet !!!! Akit egyszer elkap a kovaszos kenyersütes "virusa" ,az nem tudja abba hagyni. A kovasz az egy csoda.

   1. K Baljne

    Gratula! Most én is elkezdem megtanulni a kovász készítését, mert az az alapja ugye? Van erre jó recept kezdőknek?

  52. Nora Juhasz

   Hú de guszta!🤩😋

  53. Judit Vékony

   Igen, én is tőle tanultam az alapokat kenyèrsütés témában. Először élesztővel kenyėrsütő gépben, utána kovåsszal vaslábasban.

  54. Lászlóné Simon

   Nagyon jó volt. Én is Limara végett kezdtem kovászolni, ő aztán mindent tud.

   1. Lászlóné Simon

    Tényleg úgy a helyes ahogyan Te írod. Nem javítom, maradjon elrettentő példának. 😥

   2. hunorka11

    Limara miatt, nem végett 😫!