LAPTIMING: Delta Force. Lancia Delta HF vs. Skoda Felicia RX (ep.145)

Laptiming

53 E megtekintés5

  Ezen a héten a Laptimingban első alkalommal tesztelünk Lanciát, méghozzá nem is akármilyet. A Delta HF Integrale egy letűnt kor emlékeként maradt meg mindenki emlékezetében, a kevés megmaradt példány egyikét van szerencsénk kipróbálni.
  A műsor második felében egy valódi épített rallycross autó érkezik, amiről talán a két leglényegesebb adat, hogy egy Felicia, és hogy 202 lovas!
  Laptimingshop: laptimingshop.hu/
  Facebook: laptiming.hu/
  Facebook csoport: groups/laptiming/
  Instagram: laptiming
  #LAPTIMING #CÉLAGYORSHAJTÁS

  Közzététel: 2 hónapja

  Megjegyzés

  1. DraX

   Bezzeg egy Delta S4 megmutatná mit tudtak valóban a 80as években... "Twincharge" 500ló, 890kg.

  2. SSub

   Te jó ég. Nincs sok videó a kis Delta-ról, de a kedvenc kocsim. Már azon gondolkoztam, hogy szertnék egyet, ha nagyobb leszek, de nem 50'000 euróért ☺.

  3. Áki Tóth

   Adás tipp: Varga "Cigány" Zoltán BMW E30 M3 😉🙂

  4. Ákos Szabó

   Azok akik versenyeztek a Delta S4-el, és átültek a Hf Integraleba, azt hitték nincs benne motor! :D Henry Toivonen 1 verseny erejéig kipróbálta a 800 lovas S4-et. De ezek a Hf-ek tényleg guruló történelmek!

  5. Balázs Pethő

   Az autós társadalom méltánytalanul bánt a Lanciával. Hatalmas km-köveket helyezett el a gyár az autós világba. (V4-es motor, független felfüggesztés, a "transaxle" megoldások, stb) 1993-ban 14 évesen Zsolti barátommal Fehérgyarmaton (keleti országrész 30 km-re Ukrajnától) felültünk a burkolt Simsonjainkra és elpöfögtünk Nagydobosra, ahol volt egy rali pálya. A sok Trabi, Skoda, Lada között ott volt a király kategória és élőben láthattuk itt keleten néhány nyugati gép között Ferjáncz Attilát és Ranga Lászlót ahogy cseppet sem kímélik egymást. A kb 110 lovas Ladák, meg 50 lovas Trabik között a 2 Integrale UFO volt. A boxban amikor beindították és alapjáraton vartyogtak már megremegett Zsoltival a "térgyünk". A kommentátor Zsoldos Barnabás volt. Ő a Magyar Rádió hivatalos riportere volt, egy roppant okos értelmes ember. Egy náddal fedett emelvényen állt ahonnan jól belátta a pályát és harsogtak a hangszórók. Amikor a két öreg a Lanciákkal úgy fordult mint egy összeszokott pár akik keringőznek, körről-körre, futamról futamra, mikor ki vezetett. Zsoldos Barna pedig nyomatta a két pilóta múltjának eredményeit, két, a nyugati világban is szép sikereket elért ember ott nekünk megmutatta hogy néz ki a top kategória. Hetekig arról beszéltünk amit ott láttunk. Este 14 évesen a sötétben állt a karomon a szőr az aznapi hang-illat-látvány élménytől ami ért a Lanciák által. A koromszemcséi a bőröm alatt talán még ma is ott vannak, a por amit felvertek a kötőhártyámban pihen, a füst részecskéi a tüdőmben betokozódtak, a szép emlékek meg soha ki nem kopnak. Ha nem lenne autósport, meg zsenik akik 200-zal mernek menni az erdőben, a civil autóinkban lehet még huzalfék lenne. Minden az autósportból jön át nekünk, civileknek. Köszi Lancia, köszi F. Attila és R. László! Szuper video!

  6. Dániel 1988

   Csaladba van egy ilyen lancia versenyre épitve és borzastóan imádom😍😍😍

  7. Zonic96

   Skodánál a motorháztető engem megilyesztene a legacy után :D

  8. József Szabó

   Miki Biasiont ne felejtsétek ki a felsorolásból...

  9. mesa's artworks

   Izgalmas technikák, köszönjük! A Lancia Delta HF 4WD + Integrale (8v, 16v, Evo) zsinórban 6 VB címet gyűjtött be, gyáriként egyszer sem kapott ki, úgy vonultatták ki az olaszok. (utána Sainzzal ment még egy évet privát csapattal, de említésre méltó eredményeik a múlt legendás gyári sikereihez képest már nem nagyon voltak) Rallyban csak az Evoluzione-t használták, a II-t már soha - minden más csak UL. (Érdekes még megjegyezni, hogy az Evo projektoros lámpáit túl nehéznek találták, ezért a gyár a 16v-s tükrös lámpatesteket használta a rali VB-n - ezt csak azért jegyzem meg, mert a replikákon erre általában nem figyelnek és bent hagyják a szórólencsést) Hivatalosan Evoból csak Evoluzione és Evoluzione II létezik. A III csak prototípus volt egy darab készült belőle, de a gyárat már nem érdekelte, mert a Delta MK II-es utcai modelljük mellett már nem mutatott jól 1981 Év autója a kilencvenes évek elején. Az AWD hajtást meg átdobták konszernen belül a 155-ös Alfába és odavertek mindenütt Európában, legismertebb túraautós versenyen a DTM-ben és a BTCC-ben, a többi már történelem! Az utcai 155 Q4 is az Integrale örökségét, hajtásláncát kapta meg. Ahogy valószínűleg BZ, én is Ranga Laci, Fejáncz Attila, Faragó-Szabó András, Horner bubu, Szabó Gergő meg Vizin Laci Lanciáját bámultam ámulatba esve, fülelve azt a felejthetetlen, jellegzetes hörgést az erdő mélyéről. Így lett végül Deltám, majd 155-ösöm is. :)

  10. Attila Benko

   Egy Integrale minden jo erzesu ember szemebe konnyeket csal.. Tegyuk a szivunkre a kezunk.. Egy Ranga Laci vagy Ferjancz Attila..❤️

  11. LasiHachi

   Lancia Deltát vártam már, de csalódás lett részemről... azt se értem minek ajánlják fel, ha nem lehet neki rúgni, sétakocsikázni nem itt kell ! Skoda pozitív csalódás , jót ment... tőle meg nem vártam ilyen jó időt !

   1. LasiHachi

    @2nolhta Simán 50 es idő alá mondtam volna amúgy a gépet !

   2. 2nolhta

    @LasiHachi Lehetett neki nyomni, csak nem a startnál. Ha lett volna benne, futhatott volna egy fenomenális második kört. De hát mint tudjuk, az autógyártás visszafelé halad, meg is verte a kihívott BMW-t álló és repülőrajttal is...

   3. LasiHachi

    @LacUS155 Értem amit mondasz, de mi értelme felajánlani ha tudják , hogy nem lehet nyomni neki ? Megy egy szar időt slickkel , pedig sokkal többet is ki lehetne belőle hozni! Amúgy ha az enyém lenne, tuti építtetnék bele egy jó váltót, hogy ne ezen keljen parázni + egy jó futóművet megérdemelne !

   4. LacUS155

    Te elrugatnád, ha tudnád,hogy jó eséllyel slickkel töri a hajtást és egy használt váltó 400e ha van?Elrugatnád sok év munkáját más szorakoztatása miatt? Én kurvára nem. Persze mások vagyunk.

  12. Peter Forgo

   Nekem volt egy HF-em, lehet még ültél is benne BZ. DLA-222 volt a rendszáma ‘93-ban a ToppCars hozta be az országba. Még egy kis rallys ereklye is volt benne, egy Gr. A feliratos kompjuter.

  13. Péter Hős

   Valami hozzáértőtől esetleg a tulajtól kérdezném, hogy a Felicián az a 16 szelepes cucc, az csak hengerfej csere vagy komplett blokk ? Isten az az autó.

  14. vasskos

   Az olasz LEGENDA :D Turbó, összkerék meg minden... Már az alapjárat is beteg volt. 1.0L 3 hengeres szívó agyonfojtott Fiesta üdvözli. XD

  15. zoltan major

   90 es években volt egy ilyen integralem, nagy hiba volt eladni. Imádtam. Most egy vagyonba kerül.

  16. 7NapProd

   a Felicia nagyon komoly, kár, hogy a brutális szívóhangból nem jön át semmi, de aki teheti élőben hallgassa, majd meg! :)

  17. BestWax. eu

   Jani, a közlekkari Baros koli pódium beszélgetéseit idézted meg? Csak nem? Ott voltál?

  18. 247peti

   Itt az első alsó merevítő nagyon hiányzott, mármint Lancia Deltánál... A videoton hanfal nálam kiütötte a biztosítékot. :D

  19. tai shudai

   Majompóz és olajszag - a Lancia nem hazudik.;) Király a műszerfal, a nagy unikum kistestvére, nagyon kéne.

  20. 2008 Gaben

   Sziasztok a játéknet.hu ról rendeltünk játékot gyors szállítás,masszív erős darab,köszi a reklámot...

  21. pados pados

   lehetne 4k minöség már ebben a világban.és a kipufogo felé helyezett mikrofon hogy átadja a nézönek a hangot

  22. S. Norbi

   Integrale 😍

  23. TECHNO TRONIC

   Egy régi vágású 5 cilinderes audi turbo quattrot lesnék meg :D

  24. kiszeg

   B-csoport forever!

   1. Dávid Bíró

    A csoport lesz az ;)

  25. SniperMayer

   Tolja az elejét ha elveszed? #SOSEVEDDEL

  26. mizso676

   Második körön már veri az X5öt :)

  27. KOVROL

   Most láttam hirdetésben, hogy Főnixék E36 M3-asásra lehet utas kört befizetni Hringen. Igazán kihozhatnék ide a műsorba is, kíváncsi lennék a körére (meg a Hringes legjobb idejére Csabinak ha nem titok :) )

  28. Krisztián Kovács

   Itt kezdődött a Lancia, és kb itt véget is ért...😬👌 Szép autó...👌 Na jó még a Stratos... 👌

   1. Szabolcs 83

    @Gábor Várhegyi Valójában az extravagáns Lanciák kora sokkal korábban kezdődött. A csodás kupék, a különleges V 4-es motorok. Auréliák, Appiák stb.

   2. Istvan Meszaros

    @Gábor Várhegyi más márkák örülnének ha ennyi fele autójuk lett volna világhírű.

   3. Krisztián Kovács

    @Gábor Várhegyi Ezekből a Fulvia csak ami más, a többi HF /Stratos alap... 😬

   4. Gábor Várhegyi

    fulvia, stratos, 037, s4, mind csodás autók

   5. Szabolcs 83

    Hát azért nem éppen itt kezdődött...

  29. Adi Szilagyi

   Sziasztok! Ami vasárnap kerül adásba, azt hány héttel ezelőtt veszitek fel? Csak azért kérdem, mert itt még elég jó idő van.

   1. Adi Szilagyi

    @KOVROL Értem, Köszönöm! 🙂👍

   2. KOVROL

    évente kb 4-5x forgatnak, reggeltől késő délutánig felvesznek kb 20autót és így jönnek le az adások. Ha megnézed sok egymást követő adásban a ruha is ugyanaz rajtuk, értelemszerűen nem annyira igénytelenek, hogy hetekig ugyanazt a ruhát hordják :D

  30. Péter Bíró

   LEGENDA!! Megneznek egy Deltat a Turbotech.ch-tol 😎 Lenne az 47 48 környeke is.

  31. Galantai Thomas

   HF Integrale, Subi WRC nagyon ott vagytok mostanában a szeren! 💪

  32. supla 91

   Hát, ha ezen a Lancian egy sima utcai gumi lenne, be nem menne 57 alá....

   1. Màtyus Viktor

    Valoszinuleg nem menne rosszabbat ennel.

  33. Szipus Alf

   Éles kör alatt mit keres a pálya kellős közepén egy motor??

  34. Róbert Széplaki

   7:50-nél.Olaj szag nélkül,nincs Olasz motor tér.Gyári tartozék.

  35. Szipus Alf

   Nem frekiváltós.

  36. Tamás Kovacs

   Hol található a teljes laptiming lista?

   1. Szipus Alf

    BZ tabletjén.

  37. Tamás Kovacs

   Az előttem szoloknak írnám szerintem az evok evolúciója a következő: Evo 1: még nem nyomott oldalú öszkerekes 8v Turbo. Evo 2: már nyomott oldalú 8-16v Turbo. Evo3: ami már telibe széles hátsó ajtó az első index is a lökős szélén van! Dolgoztam Fiat, Alfa, Lancia szaküzletben akkoriban így volt a történet de lehet azóta változott. Domonkos Csaba többszörös gyorsulási verseny nyerő talán többet tudna mondani róla. :-) Párszor gyorsultunk.

   1. hobizoli

    @Màtyus Viktor az Evo2-n mar 16"-s a felo es 5 csavaros

   2. Màtyus Viktor

    @Tamás Kovacs külsôre semmi komoly ismertetojegye nincs a 2-nek az 1-hez kepest. Kicsit masabb felni, alu tanksapka, piros szelepfedel.

   3. Tamás Kovacs

    @Màtyus Viktor És az Evo1-Evo2 között mi a különbség?

   4. Màtyus Viktor

    Nem jó! HF 4WD nem szélesített, Integrale 8 és 16v szélesített, nagy és kicsi lámpák elöl. EVO 1 és EVO2 mas lokharitokat kapott (indexek a lokharito sarkan vannak, nem a lampak alatt), a hajtás far orientalt. Projektoros lampak stb. EVO3-bol egy darab keszult csak, es kulsore a Viola szinen es a 17es kerekeken kivul, nincs elteres az EVO1/2-hoz kepest.

  38. Gergely Tóth

   Az orrára dobták a hajtást,hogy a hülyegyerekek ne tudják olyan könnyen eldobni,amúgy gyönyű a delta.

  39. Tamás Kovacs

   Volt Ilyen Lanciam kell alá egy 155 q4 váltó és nem fogaz az 1es! 155 hosszabb igaz de úgy is nagyon jól megy! Volt 155 Q4 is! :-) A Videoton hangszórók hátul elég illúzió romboló! :-)

  40. Bálint Tóth

   Szerintem hozta a lanca amit kellet, ha a futómű kapna egy keményebb szilentkészletet, még gàtló annyira nem is kell hogy durvàn kőkemény legyen, elvégre rallys gép, akkor szerintem be tud menni 51 alà, ami teljesen jó szerintem, de így sem vallot szégyent, meg kell nézni milyen autók között van hàny évesen...

  41. YELLOW

   Hát a Lancia futóműve nem nagyon van toppon, pár kanyarban én is azt néztem mikor esik ki alóla. Nekem kicsit félelmetes volt a videón nézve. Amúgy szépen egyben van. A Felicia pedig teljesen megjött külsőben, valahogy jól nézett ki a pályán. Mondjuk a szériában annak is volt egy fura kormányoszlop szöge. Hasonlóan IFA-s. És hanghatásban nagyon adta a a feeling-et.

   1. Màtyus Viktor

    @YELLOW Ez a legfelso allasa a kormanynak.

   2. YELLOW

    @Màtyus Viktor melyikben? Gondolom a Lancia-ban. Hát szerintem csak megnézték előtte.

   3. Màtyus Viktor

    Csak a kormanyoszlop alatt kellene meghuzni egy kart, es lejjebb allitani a kormanyt.

  42. Istvan Erdelyi

   6 vb-t nyertek Lancia Deltával. Ennyit illene tudni.

   1. Istvan Meszaros

    Köszönjük hogy megosztottad a tudásodat velünk .

  43. Szlejer

   Melyik hulye parkolta a palya kozepere a motorjat?

   1. László Kocsis

    @Szlejer Nezd vissza, lehet, hogy az en Simsonom! 1997.04.05.-en loptak el.

   2. Szlejer

    @László Kocsis Még egy hülyegyerek, aki még közelébe sem járt kakucsnak?

   3. László Kocsis

    Agyhalott vagy?

   4. Bertók Alex

    @Szlejer Gondoltam, hogy megint arra fogsz asszociálni, hogy biztos gyerek vagyok.. Nem baj legyél így boldog, Én elengedtem a történetet. Mond meg nekik továbbra is, mit csináljanak a saját műsoraikban és kommententelj továbbra is olyan stílusban ahogy eddig tetted,mintha egy kutyával beszélnél. Legalább hamarabb tiltanak. Nem etetem tovább a troll, mert tudom, hogy ez neked csak jó, hogy megint írhatsz valamit.

   5. Szlejer

    @Bertók Alex A munkámból kifolyólag zavar az ilyen mértékű trehányság, ami minimális odafigyeléssel, ingyen korrigálható lett volna. Nem nekem ciki, ha még mindig nem sikerült felfognod a pálya és a forgatáson használt nyomvonal, illetve a zárt forgatás és a TV-műsor közötti különbséget. Eriggy szépen a pattanásaidat nyomogatni gyermekem és legközelebb ne ugass bele a bácsik és nénik dolgába...

  44. Màtyus Viktor

   EVO2 tobb nyomatekot kuld hatra, 56-ot azt hiszem, es 44 elore. Integrale 8 és 16v pedig forditva, azaz tobbet elore. Kormányt legkozelebb allitsatok lejjebb. ;) EVO3-bol egy darab Viola szinu letezik, 237 loeros. Tobbet nem gyartottak sajnos.

  45. Ádám Szabó

   Remek félig-meddig rally-összecsapásos epizód volt. :D

  46. Hajek Peter

   Mondták már, hogy az Evo III-ból 1 darab létezik? Egy lila színű...

   1. Bambach Gergely

    Tudtommal 2 darab készült a lilából

  47. zoli9694

   Erre vártam már mióta... 🙏 De azért egy evo 3 as még az nagyon adná💪😉

   1. Màtyus Viktor

    Kár, hogy olyan gyakorlatilag nincs. (Csak 1 db).

  48. Waranus36

   A Videotonok nem repkedtek?!?

   1. Tibor Radi

    Le vannak csavarozva.

  49. Konya David

   Nekem nagyon gagyinak tűnt a Lanciások állma....

   1. Várai Attila

    Az is sajna, de nem is kell csodát várni egy ennyire régi autótól. Egy 1 literes, kis női autó szintje már csak (Ibiza FR). Eltelt az idő, sokat fejlődött az autógyártás szerencsére.

   2. Istvan Meszaros

    Jan pl 3 hengeres ekofrendli fostalicskaknak is

   3. Istvan Meszaros

    Nekem úgy tűnik nagypapa korú Delta BZ szavaival elve kifújta az orrát néhány fiatalabb járműnek,az azért nem gagyi😉

   4. Otto Maier

    Inkább annak örülj, hogy volt egy olyan Delta tulaj, aki egyáltalán odaadta kipróbálni! Megnézném, hogy te melyik veteránkorú autódat adnád oda bárkinek IS versenypályán köröket menni! Márkától függetlenül.

  50. Péter Rácz

   24:50-nél sok apró gázadást, és egy csúsztatott kuplungolást láttam! Van esély?

  51. Nagy György Attila

   Sziasztok

  52. Árpád Uzonyi

   Versenyautóknál általában nincs telemetria, gondolom azért mert nincs benne 12V-os aljzat. Ezt oldjátok meg légyszi, ha lehet valami egyszerű barkácsmegoldással. Akár egy motor 12V-os akksival vagy bárhogy. Magam részéről kíváncsi lennék a versenyautó adatokra. Köszönöm!

   1. Konya David

    Zsebbikárol lehetne ahoz van 12 voltos ajzat is.

  53. Tomi

   Tenyleg kivehettek volna a + sulyokat ott meg maradt😜

  54. Zoltán Gál

   A Videoton hangfalak látványától elérzékenyültem!

   1. Sándor Pécsi

    Nem akartam hinni a szememnek. Nekem is volt,legjobb,amikor a napon megolvadt.

  55. Péter Rozsos

   VÉGRE!!! 😍😍😍

  56. Attila Nagy

   Műsor eleje óta várom az Integralét😇😇